Welke stof kies jij voor je nieuwe bankstel, fauteuil of eetkamerstoelen? Voordat je nieuwe meubels aanschaft is het goed om te kijken welke stof bij jou en jouw woonstijl past. Ga je voor een zachte natuurlijke stof of juist voor een luxe elegante stof? Vind je het belangrijk dat de stof onderhoudsvriendelijk is of is comfort voor jou belangrijker? Veel stof tot nadenken!
Stof of leder
Over het algemeen bestaan er twee soorten bekleding voor een meubel, namelijk stof en leder. Binnen deze twee categorieën bestaan er verschillende soorten en uitvoeringen.
Gestoffeerd meubel
Een gestoffeerd meubel kan zowel uit natuurlijke- als synthetische stoffen bestaan. Bij natuurlijke stoffen kun je denken aan katoen, linnen en wol. Natuurlijke vezels hebben een ademend vermogen waardoor het zorgt voor een hoger comfort. Hiertegenover staat dat de vlekgevoeligheid vaak hoger is en de lichtechtheid meestal minder is dan bij synthetische vezels. Synthetische stoffen worden gemaakt van kunstmatige vezels zoals polyester, polyamide en acryl. Synthetische stoffen zijn sterk, onderhoudsvriendelijk en minder gevoelig voor vlekken en licht.
Lederen meubel
Met een leren bekleding krijgt jouw meubel een stoere uitstraling. Een eigenschap van leer is dat het regelmatig behandeld moet worden om uitdroging te voorkomen. Leer is sterk maar minder onderhoudsvriendelijk dan stof.
10 soorten stof uitgelicht: de look & feel en de voor-en nadelen
Hieronder staan 10 soorten stof uitgelicht. Per stof wordt beschreven van welke vezels de stof is gemaakt, wat de look & feel van de stof is en we kijken naar de voor- en nadelen.
1. Velours: een sterke & elegante stof geschikt voor intensief woongebruik Een bank met een stof van velours gaat vaak lang mee. Velours werd vroeger vooral gemaakt van katoen, maar tegenwoordig bevat velours ook linnen, wol en synthetische vezels, zoals polyacryl. Velours is een slijtvaste stof en is een gesneden variant van fluweel. Velours is dus niet hetzelfde als fluweel. Velours is zachter en glanst minder dan fluweel.
Look & feel velours
Velours heeft een luxe uitstraling en komt dus perfect tot zijn recht in bijvoorbeeld een Hotel chique interieur. Wil je jouw Scandinavische interieur een vleugje luxe geven? Dan haal je met een fauteuil in deze stof een luxe eyecatcher in huis. Met velours creëer je het luxe hotel gevoel bij jou thuis.
Voordelen velours
+ Slijtvast
+ Kleurvast
+ De stof is zacht en elegant
+ De kans op haaltjes en lussen is klein
+ Geschikt voor gezinnen met kinderen
Nadelen velours
- De stof kan verkleuren bij direct zonlicht
- Velours trekt makkelijker stof aan
- Kans op een zitspiegel
- De productie heeft een negatieve impact op het milieu
2. Microvezel: een hele sterke stof geschikt voor intensief woongebruik
Een microvezel stof bestaat voornamelijk uit synthetische vezels zoals polyester en polyacryl. Hierdoor is Microvezel een sterke en slijtvaste stof. Heb je een gezin met kinderen en/of huisdieren? Dan is deze stof het overwegen waard.
Look & feel microvezel
Wil je een warme zithoek creëren? Dan is een meubel met een stoffering van microvezel de perfect keuze. De vezels zijn dun van structuur en zorgen ervoor dat jij op een heerlijk zachte bank of fauteuil kan loungen. Het maken van deze stof heeft echter wel een negatieve impact op het milieu. Microvezel is dus geen duurzame keuze.
Voordelen microvezel
+ Slijtvast
+ Kleurvast + Makkelijker schoon te maken
+ Geschikt voor kinderen en huisdieren
Nadelen microvezel
- De stof is minder prettig als je snel transpireert
- Het is glad van structuur
- Bij vorst kunnen synthetische materialen statisch laden
- Kans op een zitspiegel
3. Ribstof (corduroy): warme stof geschikt voor intensief woongebruik
Een ribstof bestaat meestal uit synthetische vezels zoals polyester, polyacryl en katoen. Hierdoor is de stof erg sterk. Ben je op zoek naar een warme stof die je makkelijk kunt schoonmaken? Dan is ribstof een echte aanrader. Ribstof staat ook bekend als corduroy of ribfluweel.
Look & feel ribstof Een bankstel met ribstof past perfect in een landelijk interieur maar de stof corduroy is ook heel makkelijk te combineren met andere woonstijlen. Deze stof heeft een warme uitstraling en voelt zacht aan. Ribstof is een heerlijke stof om lekker in weg te kruipen.
Voordelen ribstof + Voelt warm en zacht aan + Kleurvast + De stof pilt niet + Makkelijk schoon te maken + Geschikt voor gezinnen met kinderen
Nadelen ribstof - Kans op een zitspiegel - De productie heeft een negatieve impact op het milieu 4. Fijn geweven stof: een natuurlijke uitstraling en ideaal voor huisdieren Een fijn geweven stof bestaat uit hele fijne draden. De stoffen bestaan vaak uit één of meerdere vezels zoals: katoen, wol, linnen, polyester, polyacryl en viscose. Springt jouw hond of kat wel eens op de bank of draag jij vaak kleding met ritsen? Met een fijn geweven stof is de kans op haaltjes en lusjes een stuk kleiner.
Look & feel fijn geweven stof
Een fijn geweven stof heeft een natuurlijke uitstraling. Hierdoor past een meubel met deze stof vrijwel in ieder interieur. De stof is ook makkelijk te combineren met de rest van je meubels.
Voordelen fijn geweven stof
+ Heeft een natuurlijke uitstraling
+ Slijtvast
+ Kleine kans op zitspiegel
+ Geschikt voor huisdieren
Nadelen fijn geweven stof
- Niet vocht opnemend
- Stoffen zoals wol, katoen en polyester hebben een negatieve impact op het milieu
5. Grof geweven stof: heel sterk maar gevoelig voor lussen en haaltjes
Een grof geweven stof bestaat in tegenstelling tot een fijn geweven stof uit dikkere draden. Grof geweven stoffen bestaan vaak uit meerdere vezels: katoen, wol, linnen, polyester, polyacryl en viscose. Lig je graag met een zakje chips op de bank? Dan is deze stof misschien wat minder geschikt. Kruimels en stofjes krijg je door de grove draden wat minder goed van je bank af.
Look & feel grof geweven stof
Ben jij fan van een stoer interieur? Dan past een bankstel met een grof geweven stof perfect in jouw interieur. Een meubel met een grof geweven stof heeft snel een stoere robuuste uitstraling.
Voordelen grof geweven stof
+ Kleurvast
+ Slijtvast
+ Kleine kans op zitspiegel
+ Vlekken zie je minder snel op gemêleerde grof geweven stoffen
Nadelen grof geweven stof
- Niet vocht opnemend
- Gevoelig voor lussen en haaltjes
- Kruimels en stoffen gaan snel tussen de grove draadstructuur zitten
- Stoffen zoals wol, katoen en polyester hebben een negatieve impact op het milieu
6. Effen stof: fijn of grof geweven met een tijdloze uitstraling
Een effen stof kan zowel fijn- als grof geweven zijn en bestaat altijd uit één kleur. Soms wordt een effen stof na het weven gekleurd met stukverf, hierdoor kan de stof wat gevoeliger zijn voor zonlicht. Ben je op zoek naar een tijdloze stof? Ga dan voor effen!
Look & feel effen stof Hou jij van een rustig interieur? Kies dan voor een bankstel of fauteuil met een effen stof. Effen stoffen hebben een rustige uitstraling omdat de stof één kleur heeft. Kies je voor een fauteuil met een roze effen stof? Dan zal deze fauteuil een eyecatcher in jouw interieur worden. Bij een effen stof ligt de focus meer op de kleur.
Voordelen effen stof
+ Slijtvast
+ Kleine kans op zitspiegel
+ De kleur springt eruit op een effen stof
Nadelen effen stof
- Gevoeliger voor vlekken
- Kan minder goed tegen zonlicht
- Stoffen zoals wol, katoen en polyester hebben een negatieve impact op het milieu
7. Gemêleerde stof: bestand tegen zonlicht en geschikt voor intensief woongebruik Een gemêleerde stof bestaat uit verschillende kleuren draden of draaddiktes. Gemêleerde stoffen bestaan vaak uit meerdere vezels denk aan: katoen, linnen, polyester, viscose, wol en polyacryl. De garen worden meestal gekleurd met garenverf voordat het weven plaatsvindt, hierdoor is de stof beter bestand tegen zonlicht.
Look & feel gemêleerde stof
Wil jij graag een warme uitstraling in je interieur? Kies dan voor een gemêleerde stof. Met een gemêleerde stof creëer je een speels effect omdat de draden van de stof uit verschillende structuren, kleuren en diktes bestaan. Deze stof is makkelijk te combineren in meerdere woonstijlen.
Voordelen gemêleerde stof
+ Slijtvast
+ Je ziet vlekken minder snel
+ Bestand tegen zonlicht
+ Geschikt voor gezinnen met kinderen
Nadelen gemêleerde stof
- Stoffen zoals wol, katoen en polyester hebben een negatieve impact op het milieu
- Minder geschikt voor huisdieren
8. Chenille: zachte stof geschikt voor een warm interieur
Chenille wordt veelal gemaakt van synthetische materialen zoals polyacryl, viscose of polypropeen. Chenille betekent rups in het Frans en als je goed kijkt dan snap je waarom. De chenille garen lijken door het weefproces op kleine rupsjes met glanzende haartjes. De haartjes staan vaak alle kanten op waardoor er een warme wollige structuur ontstaat.
Look & feel chenille
Ben je op zoek naar een warme en luxe uitstraling van je meubels? Kies dan voor de zachte stof chenille. De meest unieke eigenschap van deze stof is dat chenille een lichte glans heeft. Door de vezels in de stof ziet de stof er bij elke lichtinval anders uit.
Voordelen chenille
+ Zacht en comfortabel
+ Voelt warm aan
+ Slijtvast
Nadelen chenille
- Niet waterafstotend
- Kans op een zitspiegel
- Kan verkleuren bij zonlicht
- Kruimels verdwijnen snel in de hoogpolige garen
9. Bouclé: een trendy stof die makkelijk schoon te maken is
Bouclé is een stof dat op een speciale manier wordt geweven. Hierdoor ontstaan allemaal geweven stukjes en deze vormen samen lusjes. De trendy stof Bouclé heeft zijn populariteit te denken aan het Franse modehuis Chanel. Zij ontwikkelde als een van de eerste de bekende mantelpakjes met de geweven stof. Tegenwoordig is deze stof niet meer weg te denken in een warm natuurlijk interieur.
Look & feel bouclé Hou je van een warm interieur met natuurlijke materialen dan mag een meubelstuk met bouclé bekleding niet ontbreken. Bouclé vind je vaak in rustige natuurtinten waardoor je de meubelstukken makkelijk kunt combineren met de rest van het interieur. Haal een knus gevoel in huis met deze warme stof! Voordelen bouclé
+ Zacht en warm
+ Slijtvast
+ Weinig kans op haaltjes of lussen
+ Weinig kans op pilling
+ Water- en vuilafstotend
Nadelen bouclé
- Kan verkleuren bij zonlicht
10. Leder: heeft onderhoud nodig maar kan goed tegen een stootje
Leer is een materiaal dat wordt gemaakt van de huid van dieren, in de meubelbranche voornamelijk runderen. Er zijn ontzettend veel soorten leer. Iedere leersoort heeft andere eigenschappen en onderhoud nodig.
Look & feel leer Leer maakt je meubel stoer, sterk & comfortabel. Het leer gaat naar verloop van tijd leven omdat het een natuurproduct is. Dit houdt in het leer door zonlicht kan verkleuren en dat droge lucht het leer kan uitdrogen. Je moet je leren bank dus wel onderhouden. Er zijn verschillende soorten leer. Laat je in de winkel informeren over de mogelijkheden. Voordelen leer
+ Uniek materiaal
+ Slijtvast
+ Geen haaltjes of lussen
+ Geen pilling
+ Makkelijk schoon te maken
Nadelen leer
- Kan verkleuren bij zonlicht
- Gevoelig voor warmte
- Voelt glad en koud aan
- Heeft onderhoud nodig
Voor welke stof of leder kies jij?
Nu je alles weet over de verschillende stoffen en de voor- en nadelen hebt afgewogen kun je kiezen welke stof bij jouw leefstijl en woongebruik past.
Wil je weten hoe je de kwaliteit van een stof kunt bepalen? Lees de blog: Hoe bepaal ik de kwaliteit van een stof?.
Kom je er niet uit of vind je het fijn als ik met je meedenk? Bekijk hieronder wat ik voor je kan betekenen.